Asteroids

Skrevet av: Geir Arne Hjelle

Kurs: Scratch
Tema: Blokkbasert, Spill, Animasjon
Fag: Matematikk, Programmering, Kunst og håndverk
Klassetrinn: 5.-7. klasse, 8.-10. klasse
Til lærerveiledningLast ned PDF

Introduksjon

På slutten av 1970-tallet ga Atari ut to spill hvor man skulle kontrollere et romskip. Det første var Lunar Lander, men dette ble utkonkurrert av Asteroids som Atari ga ut noen måneder senere. Spillene var faktisk så like at de kunne gjenbruke mye av teknologien. Vi skal gjøre det samme! Du må derfor ha laget Lunar Lander før du begynner på dette prosjektet. I Asteroids er målet å beskytte romskipet mot asteroider ved å skyte dem i småbiter.

Illustrasjon av et ferdig astroide spill

Oversikt over prosjektet

Mesteparten av kodingen av Asteroids skal du gjøre selv (og noe har du allerede gjort). I Asteroids vil vi spesielt se på noen av måtene man kan gjenbruke kode i Scratch.

checkPlan

Steg 1: Enda et flyvende romskip

I Lunar Lander laget vi et flott romskip. Nå skal vi se hvordan vi kan bruke det samme romskipet i dette prosjektet.

Du vet sikkert at du kan Remikse andres Scratch-prosjekter. Du får da muligheten til å lage din egen versjon av noe andre har gjort, og spesielt kan du gjenbruke kode andre har skrevet tidligere.

Nå skal vi se på et triks for å gjenbruke kode vi selv har laget tidligere. Ved å bruke Ryggsekken kan man kopiere figurer og kode mellom forskjellige prosjekter. Vi vil derfor først kopiere romskipet vi laget i Lunar Lander.

checkSjekkliste

 • Bilde av hvordan dra romskip-kopien fra ryggsekken i Scratch

  Du vil nå se at alle draktene, alle variablene og alle skriptene til romskipet er kopiert over. Du kan rydde opp litt ved å slette skript som ikke har noe med kontrollen over romskipet å gjøre, for eksempel om du har et Sjekk landing-skript trenger vi ikke det i dette spillet.

 • Dette gjør vi ved ganske enkle hvis-tester. Det vi må huske på er at x-koordinatene på skjermen går fra -240 til 240, mens y-koordinatene ligger mellom -180 og 180. Siden Scratch passer på at figurer ikke går helt av skjermen flytter vi dem litt innenfor skjermkanten:

  når jeg mottar [Nytt spill v]
  gjenta for alltid
    hvis <(x-posisjon) < [-235]>
      endre x med (470)
    slutt
    hvis <(x-posisjon) > [235]>
      endre x med (-470)
    slutt
    hvis <(y-posisjon) < [-175]>
      endre y med (350)
    slutt
    hvis <(y-posisjon) > [175]>
      endre y med (-350)
    slutt
  slutt
  

Steg 2: Romskipet kan skyte

Romskipet vårt vil snart fly inn i en asteroidesverm, så vi må montere raketter som kan sprenge unna asteroidene.

checkSjekkliste

 • Lag et skript på skudd-figuren som starter på Nytt spill-meldingen. Skriptet kan bestå av en gjenta for alltid-løkke, hvor du tester på om mellomromtasten er trykket. Dersom et skudd skal avfyres kan du først la skuddet gå til romskipet og deretter peke i samme retning som romskipet. Dette siste kan du gjøre med en kombinasjon av pek i retning, retning av og vend-klosser. Til slutt kan du lage en klon av figuren.

 • hvis <tast [mellomrom v] trykket?>
    vent til <ikke <tast [mellomrom v] trykket?>>
    ...
  slutt
  
 • For å kopiere skript mellom figurer kan du bruke ryggsekken på samme måte som tidligere. En litt raskere metode er å bare dra skriptet du vil kopiere til den figuren du vil kopiere til.

  Kopier koden for å warp'e rundt skjermen fra romskipet til skudd-figuren.

Steg 3: Pass deg for asteroidene

Da er det på tide å lage en asteroidesverm. Noe av det som er kult med Asteroids er at asteroidene blir skutt i småbiter når de treffes, og man må fortsatt passe seg for og skyte disse mindre asteroidene. Vi vil kode dette ved å bruke kloner i forskjellige størrelser.

checkSjekkliste

 • Bilde av en astroidefigur i Scratch
 • sett størrelse til ((størrelse) / (2)) %
  

  Hvis størrelsen fortsatt er større enn for eksempel 10 kan du lage et par nye kloner av denne mindre asteroiden. Til slutt kan du slette denne klonen uansett hva størrelsen er.

 • hvis <berører [Asteroide v] ?>
    vent (0.01) sekunder
    slett denne klonen
  slutt
  

Steg 4: Videreutvikling av spillet

Du har nå laget en enkel variant av Asteroids. Men prøv å gjøre spillet morsommere ved å videreutvikle det. Du bestemmer selv hvordan du vil jobbe videre, men nedenfor er noen ideer som kanskje kan være til inspirasjon?

checkIdeer til videreutvikling

 • avrund ((100) / (størrelse))
  
 • For å vite når du kan gå videre til et nytt nivå må du telle hvor mange asteroider som flyr rundt. Lag derfor en variabel Antall asteroider som du øker med 1 når en asteroide starter som klon. Deretter må variabelen minke med 1 når klonen slettes.

  Videre bruker du en Nivå-variabel som holder styr på hvilket nivå spilleren har kommet til.

Lisens: CC BY-SA 4.0

Forbedre denne siden

Funnet en feil? Kunne noe vært bedre?

Hvis ja, vennligst gi oss tilbakemelding ved å lage en sak på Github eller fiks feilen selv om du kan. Vi er takknemlige for enhver tilbakemelding!